Sociaal omgaan met mensen in de schulden

Door een nieuwe wet wordt er met meer zorg en vlijt gedacht over de medemens. Hun zorgen en financiële problemen kunnen dusdanig uit de hand gelopen zijn, dat zij door de bomen het bos niet meer zien. Waarom zouden we het hen moeilijker maken dan dat ze het al hebben?

Schulden, schulden en nog meer schulden

Dankzij de nieuwe invorderingswet, moeten schuldeisers socialer omgaan met diegenen die al in diepe schulden zitten. Vanuit de overheid werd gesignaleerd dat sommige Nederlanders veel schulden hebben en dan ook nog regelmatig gebeld, gemaild en brieven ontvangen over hun schuld, met het verzoek om snel af te lossen. Dit kunnen soms grote bedragen zijn, waardoor het een financiële strop kan betekenen voor de schuldigen.

Mee blijven doen in de samenleving

Hoe meer er afbetaald moet worden, hoe minder geld je overhoudt voor de basiskosten als de huur en boodschappen. Hoe verder dit zich opstapelt, hoe sneller de gemeente de schuldigen moet helpen om het hoofd boven water te houden en bijvoorbeeld opvang te regelen. Op deze manier wordt diegene met de schulden naar de randen van de samenleving verbannen. Een gegeven wat niet goed is voor de eigenwaarde van de schuldige.

De nieuwe wet

Door de nieuwe wet vangt de schuldige niet alle wind op. Vanuit de overheid is bepaald dat de schuldeiser zich op een andere manier moet opstellen. Deze socialere manier houdt in dat er meer gekeken wordt naar de situatie van diegene met de schulden. Stapelen de schulden zich op? Dan kan er wellicht een andere regeling getroffen worden.

Financieel zelfredzaam

Het doel van de nieuwe invorderingswet is het zelfredzamer maken van Nederlanders met veel schulden. Door ze niet à la minute strenge betalingsregelingen op te leggen, kunnen zij vrijer ademen. Echter is het ook zo dat belastinginvorderaars niet altijd weten hoe de financiële situatie van de schuldige erbij staat. Het is daarom belangrijk om, als je diegene bent met schulden, in gesprek te gaan met de instantie die bedrag X aan je vraagt. Zo kan er in samenspraak een andere regeling getroffen worden.

Communicatie is belangrijk

Naast de nieuwe invorderingswet is het dus belangrijk om te blijven praten. Niet iedere invorderaar mag de financiële situatie van schuldigen inzien. De schuldeiser heeft wellicht wel de intentie om ‘sociaal’ te vorderen, maar weet simpelweg niet van de schuldenstapel af. Geef dit daarom zo snel mogelijk bij de schuldeiser aan.

 

Comments are closed.

Post Navigation